Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - چند درصد از تردد هاي درون شهري در شهري مانند تهران را مي توان غير ضروري تلقي کرد؟
واقعيت اين است که پاسخ روشني براي اين سوال وجود ندارد، به خصوص آنکه حتي تردد هاي تفريحي به منظور گردش و تفريح نيز به نوعي براي سلامتي روحي و رواني شهروندان ضروري به نظر مي رسند و نمي توان انتظار داشت که تمامي شهروندان تمام طول روز و ايام هفته را در منزل به سر برند تا از ترافيک و آلودگي هوا جلوگيري شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اما فارغ از اين پرسش، آنچه که مسلم است اينکه در ساعات اوج ترافيک، سيستم حمل و نقل عمومي تهران عملا به سر حد توانايي هاي فيزيکي و فني خود مي رسد و عملا جايي براي مسافران بيشتر ندارد.

از سوي ديگر ظاهرا، شهرداري و ساير سازمان هاي مسئول از بودجه کافي براي توسعه همه جانبه سرويس هاي حمل و نقل عمومي برخوردار نيستند و از اين رو شهرداري جديد تهران، راه تامين بودجه را در اخذ عوارض تردد در تهران عنوان مي کند.
البته با انجام برخي مطالعات پژوهشي، اين نکات روشن شده اند که حل معضل ترافيک، خواسته عمومي شهروندان است، تعداد خودروهاي تک سرنشين همچنان بسيار بالاست و از نظر جغرافيايي فضاي چنداني براي توسعه اتوبان هاي بيشتر در کلان شهري مانند تهران وجود ندارد.
از اين رو با توجه به اينکه فرهنگ سازي هاي چند سال اخير براي ترغيب مردم براي عدم استفاده از خودروهاي تک سرنشين عملا جواب نداده است، به نظر مي رسد استفاده از روش هاي تنبيهي نظير اخذ عوارض بيشتر از استفاده کنندگان از خودروهاي شخصي به تنها راهکار باقي مانده براي تغيير وضع موجود بدل شده است.

عوارض مربوطه احتمالا به دو صورت اعمال خواهد شد، نخست اخذ عوارض بيشتر بر روي سوخت مورد استفاده در خودروها در شهر هاي بزرگ که داراي خطوط مترو هستند و دوم اخذ عوارض براي استفاده از مسيرهاي خاص در زمان پيک ترافيک.
براساس بر آورد شهرداري تهران اخذ چنين عوارضي مي تواند به درآمد پايدار شهرداري بدل شده و براي گسترش حمل و نقل عمومي مورد استفاده قرار گيرد، در اين راستا تجربه برخي از پيشرفته ترين کشورهاي جهان ظرف پنجاه سال گذشته نيز مورد بررسي قرار گرفته است.

اما آنچه در اين زمينه مغفول مانده، احتمالا اعداد و ارقام مربوط به اين عوارض است که مي تواند نتايج چنين طرحي را به کلي تغيير دهد.
براي مثال در گفته هاي شهردار جديد تهران، اخذ 10 درصد عوارض بر روي سوخت ديده مي شود، همچنين در جملات قابل تاملي بيان شده است که "بررسي‌ها با استناد به مطالعات کارشناسان نشان مي‌دهد: اخذ هر 10درصد عوارض تردد بين 15 تا 20 درصد منابع مالي پايدار به بودجه شهرداري اضافه مي‌کند. همچنين به ازاي هر 10 درصد افزايش عوارض تردد، يک درصد آلودگي هوا و يک درصد حجم ذرات آلاينده کاهش پيدا مي‌کند.
در عين حال پس از اخذ عوارض تردد به ازاي هر 10 درصد افزايش اين نوع عوارض ميزان مصرف خودرو 5 درصد پايين مي‌آيد.

بررسي‌ها حاکي از آن است شهرهايي که در سال‌هاي گذشته عوارض تردد را براي اولين‌بار دريافت مي‌کنند ازدحام ترافيکي آنها 75 درصد کاهش پيدا کرده است و افزايش قيمت سوخت اثر آني بر رفتار ترافيکي در شهر دارد."
اما اين امار و ارقام مربوط به کشورهايي با تورم کمتر از 5 درصد است و مشخص نيست اثر رواني افزايش 10 درصدي قيمت سوخت براي مردمي که به تورم 10- 15 و حتي 30 درصدي غريبه نيستند چه خواهد بود.

مسلما فاصله زماني بين اخذ اين عوارض و توسعه خطوط مترو و اتوبوس جديد با استفاده از منابع مالي ماحصل اين طرح، ماه ها و حتي سال ها خواهد بود.
در اين فاصله اين احتمال وجود دارد که مردم شرايط رواني و اقتصادي خود را با عوارض مذکور منطبق کرده و مانند قبل به استفاده روزمره از خودرو ادامه دهند.
به خصوص آنکه تجربيات تلخ گذشته نشان مي دهد که تغيير قيمت سوخت از 100 به 1000 تومان نيز تاثير چنداني بر روي تغيير الگوي رفتاري شهروندان در مورد استفاده از خودرو نداشته است.
با توجه به تعداد نسبتا کم تاکسي هاي فعلي براي رفع نياز کليه شهروندان، شايد روش موثر تر براي اعمال چنين روشي، به جاي اخذ عوارض چند درصدي، نظم بخشيدن به خيل عظيم مسافرکش هاي شخصي و استفاده سيستماتيک از اين افراد در جهت کمک به توسعه انقلابي حمل و نقل عمومي باشد.

با اين روش ضمن کاهش آمار بيکاري، مي توان محدوديت هاي بسيار سنگين و حتي ممنوعيت هايي براي استفاده از خودروهاي شخصي وضع کرد و مردم را ناگزير به استفاده از خودروهاي تاکسي نمود، مسلما فراگير شدن تردد تاکسي ها با 3 يا 4 سرنشين نسبت به خودروهاي تک سرنشين، مي تواند به شکل ناگهاني و موثر از حجم ترافيک و آلودگي تهران و بسياري از شهر هاي بزرگ کشورمان بکاهد.
اين روش پيچيدگي هاي مالي و اجرايي مربوط به اخذ عوارض، جمع آوري سرمايه، تعريف پروژه و طول زمان براي توسعه حمل و نقل عمومي در جهت رفع مشکلات ترافيک را ندارد و ظرف مدت کوتاهي و به صورت پلکاني مي تواند شرايط شهر را از نظر معضل بيکاري، ترافيک، کمبود جاي پارک، آلودگي هوا و مصرف سوخت بهبود ببخشد.
هرچند مسلما افزايش فشار به شهروندان براي استفاده از تاکسي به جاي خريد خودرو شخصي به مذاق دو خودروساز بزرگ کشورمان خوش نخواهد آمد.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۰۹۹۳۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«سمیع» تعیین تکلیف شود/ کمبود نیروی پلیس راهور و راننده اتوبوس مشکل مشترک کلان‌شهرها

رئیس کمیسیون حمل‌ونقل و ترافیک مجمع شهرداران کلان‌شهرهای ایران گفت: بعضی درگاه‌ها از جمله سامانه «سمیع» برای وصول مطالبات مدیریت شهری در اختیار پلیس راهور است تا در کنار تعویض پلاک قرار گیرد و مطالبات دولتی شهرداری‌ها وصول شود، اما استفاده از این سامانه هنوز تعیین تکلیف نشده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، پوریا محمدیان‌یزدی امروز _چهارشنبه دوازدهم اردیبهشت_ در نشست معاونان حمل‌ونقل شهرداری و پلیس راهور کلان‌شهرها اظهار کرد: یکی از موضوعاتی که همکاری شهرهای بالای یک میلیون نفر را در سال های اخیر بهبود بخشید، ماده ۱۰۸ برنامه ششم توسعه کشور بود که پیرو آن چارچوبی برای تعاملات شهرداری با پلیس راهور در نظر گرفته شد.

وی افزود: تجربه از دهه ۸۰ در شهرداری تهران اتفاق افتاده بود و سال ۹۶ با قانون برنامه ششم این تعامل به شهرهای بالای یک میلیون جمعیت تسری پیدا کرد، اما در این حوزه اولین سوال مطرح این است که با توجه به اتمام برنامه ششم و اینکه توسعه ماده ۱۰۸ در قانون برنامه هفتم وجود ندارد، آیا این تعامل ادامه خواهد داشت و استراتژی پلیس راهور فراجا به چه سمت و سویی می‌رود؟

رئیس کمیسیون حمل‌ونقل و ترافیک مجمع شهرداران کلان‌شهرهای ایران با اشاره به اعمال قانون در حوزه طرح‌های ترافیکی گفت: هر طرح ترافیکی که در مجموعه مدیریت شهری پیاده می‌شود، ضمانت اجرای آن در اختیار پلیس راهور است که با اعمال قانون انجام می‌شود.

محمدیان‌یزدی ادامه داد: بعضی درگاه‌ها از جمله سامانه «سمیع» برای وصول مطالبات مدیریت شهری در اختیار پلیس راهور است تا در کنار تعویض پلاک قرار گیرد و مطالبات دولتی شهرداری ها وصول شود، اما استفاده از این سامانه همچنان در حال رایزنی است و تعیین تکلیف نشده است.

وی تاکید کرد: عوارض خودرو، پارک حاشیه‌ای و عوارض طرح ترافیک روی پلاک خودروها منفی شده و با تعویض پلاک به نفر جدید منتقل می‌شود، در حالی که این عوارض می‌تواند در مراکز تعویض پلاک، ستاد ترخیص خوردوهای توقیفی و پلیس + ۱۰ دریافت و برای تقویت زیرساخت های ترافیکی هزینه شود.

رئیس کمیسیون حمل‌ونقل و ترافیک مجمع شهرداران کلان‌شهرهای ایران با اشاره به کمبود نیروی پلیس راهور در کلان‌شهرها گفت: در تهران حداقل ۴ هزار نیروی پلیس راهور و فعالیت دارند، اما در سایر کلان‌شهرها تعداد این نیروها کم است؛ به‌عنوان مثال در شهر مشهد با ۳.۵ میلیون نفر فقط ۲۰۰ عامل پلیس راهور وجود دارد، کمبود نیرو مشکل‌ساز شده است و باید جبران شود.

محمدیان‌یزدی با بیان اینکه بانک اطلاعاتی تصادفات می‌تواند در رفع مشکلات حوزه تصادفات و نقاط حادثه‌خیز کمک کند، بنابراین آخرین وضعیت اطلاعات این بانک باید مشخص شود، ادامه داد: پلیس نامحسوس نیز از قدیم مطرح بوده است تا بتوانیم از قانون رسیدگی به تخلفات استفاده کنیم.

وی گفت: اطلاعاتی که پزشکی قانونی در تصادفات ارائه می‌دهد با تاخیر همراه است که انتظار می‌رود آمار میدانی و عملیاتی توسط پلیس راهور در حوزه شهری و برون شهری ارائه شودتا کنار داده پزشکی قانونی، دیتای عملیاتی داشته باشیم؛ این اقدام به رصد اتفاقات کمک می‌کند.

رئیس کمیسیون حمل‌ونقل و ترافیک مجمع شهرداران کلان‌شهرهای ایران با اشاره به مشکل کمبود راننده اتوبوس‌های درون شهری شهرها اظهار کرد: با توجه به جذابیتی که حوزه بار برون شهری دارد، تعداد رانندگان پایه یک اتوبوسرانی کم شده است و تعداد زیادی از اتوبوس‌ها به دلیل نبود راننده متوقف شده است که این مشکل باید در اسرع زمان با اصلاح آیین نامه رانندگی رفع شود.

کد خبر 749611

دیگر خبرها

  • فاز سوم کمربندی نسیم شمال قزوین آماده بهره‌برداری
  • این جاده یک‌طرفه شد
  • تردد از محور چالوس ممنوع شد/ مسافران شمالی احتیاط کنند
  • جاده چالوس یک‌طرفه شد
  • تحقق ۱۲۴ درصدی درآمد حاصل از عوارض ساختمانی در قم
  • ترافیک سنگین و اجرای محدودیت تردد در آزادراه تهران - شمال
  • واریز تسهیم عوارض ارزش افزوده به شهرداری ها و دهیاری ها
  • «سمیع» تعیین تکلیف شود/ کمبود نیروی پلیس راهور و راننده اتوبوس مشکل مشترک کلان‌شهرها
  • پایان تاخت و تاز موتوری‌ ها در محدوده بازار | طرح ترافیک ویژه موتورسیکلت سواران در محدوده بازار اجرا می شود
  • زباله‌های پلاستیکی؛ معضل دیروز، امروز و فردای استان ایلام